Informacije o provedbi projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području”, KK.06.1.2.01.0013. – Cedra HR

Informacije o provedbi projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području”, KK.06.1.2.01.0013.

Provedba projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području”, nastavljena je i u drugom kvartalu 2020. godine, iako je na provedbu dijela projektnih aktivnosti značajno utjecalo širenje pandemije koronavirusa. Nositelj projekta, Nacionalni park Paklenica, kao i partneri na projektu, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, prilagodili su izvedbu pojedinih aktivnosti novonastaloj situaciji, kako bi se projektni ciljevi uspjeli ostvariti.

Jedna od projektnih aktivnosti čija je provedba produljena uslijed pandemije koronavirusa jesu građevinski radovi na dvorani broj 2 posjetiteljskog centra, čiji je krajnji rok izvršenja produljen do 31.7.2020. godine.

Što se tiče postupaka nabave za opremanje, izrađena je dokumentacija za nabavu opreme za dvije dvorane te za stalnu muzejsku izložbu Svjetlosni tunel. Također je pripremljena dokumentacija nabave za usluge izrade sadržaja i nadzora implementacije unutarnjeg uređenja, a pokrenuto je i prethodno savjetovanje za nabavu turističkog vlaka na električni pogon. Vezano za prethodno zaključene postupke nabave i u skladu sa sklopljenim ugovorima, isporučena je radio i tehnička oprema kao i dio oprema za potrage i spašavanje i to nosiljke i pomagala, dok je za dio opreme za uspinjanje i spuštanje te tehničke opreme za napredovanje postupak nabave ponovljen.

U sklopu projektnog elementa „Izgradnja kapaciteta“ u prethodnom je kvartalu izrađena konačna verzija Studije upravljanja posjetiteljima koja je važan dokument jer daje strateške smjernice za razvoj segmenta posjećivanja u Nacionalnom parku Paklenica. Studija je izrađena kroz uključivanje svih relevantnih dionika prema principima prilagodljivog upravljanja i participativnog planiranja.