Održane online radionice za ključne dionike na EuroVelo 8 ruti – Cedra HR

Održane online radionice za ključne dionike na EuroVelo 8 ruti

Online radionicama za Istarsku i Primorsko-goransku županiju te Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju održanim tijekom lipnja, te nacionalnom radionicom s članovima Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske održanom početkom srpnja 2020. uspješno je završen treći ciklus radionica u sklopu EU projekta MedCycleTour, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice koja u projektu od 2017. sudjeluje kao partner.

Okupljene sudionike, predstavnike nacionalnih, regionalnih i lokalnih ključnih dionika u upravljanju, organizaciji i razvoju EuroVelo 8 rute, pozdravila je Ivana Karuza, voditeljica Odjela za EU projekte u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Lidija Mišćin, stručna suradnica na projektu MedCycleTour, te predstavile ključne rezultate trogodišnjeg rada na projektu MedCycleTour: internetsku stranicu www.eurovelo8.hr, postavljenu pilot signalizaciju na dvjema dionicama te studijsko putovanje stranih novinara duž EV8 rute održano u lipnju 2019. Poseban naglasak bio je na kapitalizaciji projektnih rezultata koja je postignuta već za trajanja samog projekta: postavljanje signalizacije na dodatnim dionicama EV8 u suradnji sa Zadarskom i Šibensko-kninskom županijom te studijsko putovanje za 10 stranih agenata dijelovima EV8 rute u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji u rujnu 2019. Naglašena je i važnost promocije hrvatskog dijela EuroVelo 8 rute u transnacionalnoj promotivnoj brošuri „Welcome to the Mediterranean Route! ” koju Europska biciklistička federacija (ECF) izdala početkom 2020.

Davorin Belamarić, vanjski suradnik na projektu, govorio je o konkretnim mjerama za pojedine županije koje predlaže Akcijski plan za razvoj rute EV 8 u Hrvatskoj, dok je u nacionalnom smislu Plan predstavljen kao važna poluga i dobra osnova za nastavak razvoja rute EuroVelo 8 i poticaj za implementaciju kvalitetne regulative i javnih politika iz EU biciklističke strategije te dobre prakse europskih zemalja, kako bi se ruta mogle brže i jednostavnije razvijati i unaprjeđivati.

Zaključno, Ranko Milić, predsjednik CEDRA HR, drugog projektnog partnera iz Hrvatske, predstavio je predstojeće finalne projektne aktivnosti: potpisivanje Povelje o održivom i odgovornom cikloturizmu u Mediteranskoj regiji te Sporazuma o partnerstvu za dugoročno upravljanje EuroVelo 8 rutom. Povelju, deklarativni dokument koji stvara formalan okvir za dugoročno održiv razvojni proces te služi kao alat za iskaz interesa za daljnje zalaganje i podršku održivom cikloturizmu i prometu na području Mediterana, osim formalnih projektnih partnera pozvani su potpisati i svi zainteresirani dionici koji  žele razvijati održiv i odgovoran turizam i promet na svojem području.

Podsjetimo, cilj projekta MedCycleTour je razvoj cikloturizma na Sredozemlju kroz uspostavu EuroVelo 8 – Mediteranske rute, a hrvatski dio rute se proteže na čak 1116 kilometara i prolazi kroz sedam županija. Mediteranska ruta jedna je od 16 transnacionalnih biciklističkih ruta i smatra se budućom cikloturističkom magistralom Mediterana, te prolazi kroz 10 država u ukupnoj dužini oko 7500 kilometara.