Informacije o provedbi projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području”, KK.06.1.2.01.0013. – Cedra HR

Informacije o provedbi projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području”, KK.06.1.2.01.0013.

Provedba projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području“ nastavljena je i u 2021. godini.

Članovi projektnog tima zaduženi za provođenje postupaka nabave intenzivno su radili kako bi postupke nabava koje su započele krajem 2019. godine priveli kraju. Radi se o nabavama opreme za dvije dvorane u sklopu posjetiteljskog centra te za stalnu muzejsku izložbu “Svjetlosni tunel” kao i nabavu turističkog vlaka na električni pogon i nabavu usluge izrade sadržaja i nadzora implementacije unutarnjeg uređenja.

Tijekom ožujka 2021. godine održane su tri dvodnevne radionice u sklopu projektnog elementa „Sigurnost posjetitelja“ za vodiče aktivnog i pustolovnog turizma. Prva radionica održana je 23. i 24. ožujka, druga 29. i 30. ožujka a treća 31.3. i 1.4.2021. godine. Prvim danom radionice obuhvaćene su teme poput meteorologije, sigurnog vođenja grupa na izlete i ture, procjene situacije i organizacija akcija zbrinjavanja i spašavanja, teoriju i praksu orijentacije i kartografije. Drugi dan edukacije obuhvatio je temu opasnosti u prirodi i upravljanje rizicima te teoriju pružanja prve pomoći u prirodi. Na kraju edukacije uslijedila je pismena provjera znanja, na osnovu koje je su polaznici dobili certifikate o položenoj edukaciji za vodiče aktivnog i pustolovnog turizma. Edukaciju su provodili članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Osim do sada održanih radionica, projektni tim za naredni period priprema još nekoliko edukacijskih programa kojima je cilj jačanje i izgradnja kapaciteta u svrhu ostvarenja svih zacrtanih projektnih ciljeva.