Projekti – Cedra HR

Projekti

Preko 80 odrađenih projekata garancija su uspjeha
„Postoje ljudi koji žive u svijetu snova, oni koji se suočavaju sa stvarnošću i oni koji pretvaraju snove u stvarnost.“

D.H. Everett
Od drevnih vremena, čovjek je sanjao nove obale, promišljao i rješavao svoje probleme i potrebe hrabrim poduhvatima koji su uvijek bili izlet u nešto novo i izazovno. Od prvih splavi i čamaca, skloništa od drva i kamena, preko veličanstvenih piramida i mostova, sve do leta u nebo i svemir, čovjek je poduzimao projekte kojima je ostvarivao svoje ciljeve, ali i propitivao snagu i dosege svog uma i kreacije, punio svoja pluća i srce nadahnućem i oduševljenjem, jačao svoje ruke i pleća… Pa i povezivao i uključivao druge, učio se suradnji i sinergiji, natjecanju, ali i solidarnosti i pomaganju.

Vaše ideje, potrebe, mogućnosti i planove, ukrcati na projektoplovnu lađu, opremiti je svim potrebnim resursima, kako ljudskim, tako i financijskim i svim ostalim nužnim za uspješno pristajanje na željeno odredište, posebno nam je zadovoljstvo i strast.

Ispričajte nam svoju priču. O čemu razmišljate, sanjate, koji su Vam sljedeći koraci osobnog ili poslovnog razvoja i ostvarenja? Rado ćemo zajedno s Vama iscrtati put do cilja koristeći projektnu logiku, znanja i resurse.

Mnogi projekti mogu se danas realizirati i korištenjem inovativnih vanjskih izvora financiranja. Bespovratna sredstva poput EU fondova, poticajnih kredita ili čak ulaganja, pokretanja novih start-up, spin-off ili spin-out tvrtki, uz našu inicijalnu ili dugoročnu podršku, samo su neke od mogućnosti koje Vam možemo ponuditi.

Vaši poduhvati naša su misija i strast.  
  • MAPIRANJE
  • RAZVOJ I FINANCIRANJE
  • provedba
  • PROJEKTI I PROGRAMI
Svako veliko, hrabro putovanje i iskorak prema boljem počinje definiranjem ciljeva, potreba, interesa, prilika, ali i mogućnosti, ograničenja, rizika i prijetnji. U fazi istraživanja, osnovno je razumjeti sadašnju situaciju, mjesto i vrijeme, kao i našu željenu buduću situaciju, gdje želimo doći i kada. Naše putovanje može imati više faza, ali i više paralelnih putovanja i poduhvata.

Možda želimo savladati novu tehnologiju, a istodobno izgrađivati kapacitete i unapređivati našu infrastrukturu ili uvoditi nove proizvode i usluge za naše krajnje korisnike. Bez obzira da li smo djelatni u javnom, privatnom ili civilnom sektoru, mapiranje nam pomaže iscrtati naš zemljovid kretanja, istražiti moguće načine i smjerove putovanja, izabrati optimalnu posadu i vozilo.

Mapiranje uključuje različite mogućnosti i načine istraživanja i planiranja koji uključuju:

Razvojne strategije
Akcijske planove
Zalihe projektnih ideja
Mapiranje izvora financiranja
Studije izvodljivosti
Analize troškova i koristi 

Želite li pokrenuti svoj razvoj, promisliti načine i smjerove daljnjeg djelovanja korištenjem vanjskih izvora financijske i druge podrške, mapiranje je odlična točka za početak. Obratite nam se s povjerenjem. Kakva god ideja ili potreba bila u pitanju, vrlo je izvjesno da neka vrsta početnog mapiranja, mogu biti Vaš najbolji prvi korak. 
Imate više ili manje jasnu definiranu ideju, proizvod, uslugu, nacrt, potrebu, problem, interes ili cilj? Imate neku inovaciju ili novi poduhvat na umu? Znate otprilike gdje biste željeli biti, što postići, izgraditi ili uspostaviti? Ili ste uočili neku razvojnu ili financijsku mogućnost ili priliku koju biste htjeli iskoristiti?

Podrška u njihovom razvoju može značiti osnažiti Vaš kreativni potencijal s dodatnim ljudskim, financijskim, ali i poslovnim, tehničkim, društvenim i infrastrukturnim resursima. Zajedničkim snagama razvojnog tima, možemo ubrzati i pospješiti Vaša nastojanja, ali i stvoriti nove vrijednosti kao što su nova partnerstva, otvoriti nove razvojne mogućnosti, perspektive i tržišta.

Razvoj uključuje razne oblike podrške uključivo:

Razrada projektnih koncepata
Uspostava projektnih timova
Izgradnja kapaciteta projektnih timova
Izrada financijskog miksa
Izrada i prijava projektnih prijedloga
Razvoj inovacija
Organizacijski i institucionalni razvoj
  

Bez obzira o kojem obliku razvoja se radilo, naš razvojni tim će temeljem inicijalne komunikacije s Vama, predložiti i zajedno s Vama prodiskutirati i dogovoriti optimalni oblik razvojne podrške. Razvoj je trajan izazov, ali i prilika u čijem prepoznavanju i korištenju ćemo Vam rado pomoći. A za to je najbolje vrijeme i mjesto: sada i ovdje.     
Jednom kada se osiguraju sredstva za Vaš projekt, moguće je u provedbu poduhvata uputiti se samostalno ili uz nečiju podršku. Ukoliko je Vaša namjera fokusirati se na ono što želite ili volite raditi, a upravljanje projektom, njegovom administracijom, dokumentacijom i izvještavanjem Vam predstavlja opterećenje ili stvara nepotreban šum u Vašem stvaralačkom, inovacijskom ili poslovnom procesu, ili nemate iskustva ni znanja potrebna za uspješnu samostalnu provedbu i želite smanjiti mogućnost pogrešaka i propusta, a time i smanjiti mogućnost šteta koje mogu nastati, možda je vanjska stručna podrška ono što Vam je potrebno.

Pri tom, moguće su različite vrste podrške:

Uspostava projektnog tima
Mentoriranje provedbe
Provedba ključ u ruke
Projektno partnerstvo
 

Ovisno o Vašim interesima, potrebama i mogućnostima, naš stručni tim izradit će nekoliko prijedloga temeljem kojeg ćete moći odabrati opciju i model podrške najprikladniji Vašem specifičnom projektu i situaciji. Imate li projekt u fazi početka realizacije, javite nam se bez obveze i ustručavanja. Bit će nam zadovoljstvo popričati s Vama i istražiti sve mogućnosti.  
CEDRA razvija i provodi niz programa i projekata koji se temelje na tri ključna razvojna smjera:
  • Ljudi
  • Organizacije
  • Zajednice
Naš cilj nije podupirati bilo kakav razvoj, već prije svega razvoj utemeljen na vrijednostima kao što su samosvijest, integritet, mudrost, regenerativni razvoj (korak dalje od održivosti jer nastojimo regenerirati prirodu, društva i ekonomije, a ne održavati neodrživ status quo), eko-društvena ekonomija, proaktivnost, pravednost, suradnja, dobro upravljanje, očuvanje i slavljenje biološke, društvene i kulturne raznolikosti, sustavski, integrirani ili holistički pristup te transdisciplinarnost.

Radimo u sektorima odgoja i obrazovanja, lokalnog i regionalnog razvoja, eko-društvenih inovacija, eko-društvenog poduzetništva, održivog, odgovornog, transformativnog i regenerativnog turizma, regeneracije agroeko-sustava, regenerativne ekološke poljoprivrede, održive i regenerativne mobilnosti, dobrog i agilnog upravljanja društveno-kulturnim i prirodnim resursima, te inovativnih programa socijalnih ulaganja u mlade, nezaposlene, te sve osobe u riziku od socijalne isključenosti.

Istaknuti projekti

Lokalnim partnerstvom do svijeta rada
Naziv projekta:
„Lokalnim partnerstvom do svijeta rada“

Referentni broj:
UP.01.3.1.01.0090

Nositelj projekta:
Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split

Projektni partneri:
JU RERA, Centar za održivi razvoj, HUP, Grad Split, TOMS, Zdravi grad, SDŽ, Domine, Učilište Virtus, Udruga nezaposlenih SDŽ i Zadruga za etično financiranje ZEF.

Kratki opis projekta:
Projekt „Lokalnim partnerstvom do svijeta rada“ bavi se problemom nezaposlenosti, socijalne isključenosti i negativnih demografskih kretanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Projektom se želi osigurati učinkovita provedba SRLJP SDŽ i izgradnja kapaciteta LPZ-a i ključnih dionika zapošljavanja kako bi se doprinijelo usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada, povećanju zapošljivosti i zaposlenosti posebice ranjivih skupina SDŽ-a.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Cilj projekta jest unaprijediti održivost, utjecaj i učinkovitost LPZ SDŽ i unapređenje zapošljavanja i samozapošljavanja posebice ranjivih skupina kroz istraživanje, izradu strateških i akcijskih smjernica, ciljanu edukaciju, savjetovanje, umrežavanje i suradnju dionika u aktiviranju potencijala prostora i stvaranju kvalitetnih i održivih radnih mjesta za sve građane, a posebice ranjive skupine. Navedeno će se ostvariti kroz istraživanje, izradu strateških i akcijskih smjernica, ciljanu edukaciju, savjetovanje, umrežavanje i suradnju dionika u aktiviranju potencijala prostora i stvaranju kvalitetnih i održivih radnih mjesta za sve građane.

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU (u HRK):
1.988.077,50 HRK (100% intenzitet potpore)

Razdoblje provedbe projekta:
14. svibnja 2018.-14. svibnja (kolovoza) 2020.

Kontakt osoba za više informacija:
Ivana Antišić, voditeljica projekta - lpz.sdz@cedra.hr
Više informacija o EU fondovima:
Europski strukturni i investicijski fondovi:
www.strukturnifondovi.hr  
Europski socijalni fond:
www.esf.hr

Link na stranicu projekta:

https://www.svijet-rada.eu/  
TASKFORCOME
Naziv projekta:
Transnational Action to advance SKills and competences FOR COmmunity engagement and social Migrants Entrepreneurship initiatives in the Central Europe

Referentni broj:
CE 1385 TASKFORCOME

Nositelj projekta:
Cracow University of Economics, Poljska

Projektni partneri:
Małopolska Provincial Office in Krakow, Poljska; Polish-Ukrainian Economic Chamber, Poljska; Institute for Economic Promotion of the Austrian Economic Chamber, Austrija; Multicultural Association, Austrija; Cluster for Eco-Social Innovation and Development CEDRA Split, Hrvatska; Municipality of Split, Hrvatska; Polytechnic University of Marche, Italija; O.P.E.N. Network - Offenders Pathways to Employment National Network, Italija; CNR National Research Council, Italija; CULTURE GOES EUROPE - CGE Erfurt e.V., Njemačka; Platform, Njemačka

Kratki opis projekta:
TASKFORCOME odgovara na dva glavna izazova koji se nalaze pred državama članicama EU-a: socio-ekonomsku integraciju migranata i potencijal društvenih inovacija za društveni i gospodarski razvoj.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Glavni cilj projekta je razviti ekosustave za društveno-ekonomsku uključenost i društvene inovacije gdje će ključni akteri na nove načine nuditi usluge građanima te promovirati mogućnosti poduzetnicima, sveučilištima, OCD-ovima, javnim tijelima i građanima kreirajući uvjete za inovaciju i razvoj. Također, projekt je usmjeren na stvaranje lokalnih akcijskih planova i transnacionalnih nacrta za razvoj društvenog poduzetništva migranata u uključenim regijama. Aktivnosti hrvatskih partnera uključuju realizaciju pilot projekta otvaranja i opremanja Inkubatora kreativnih industrija u Domu mladih, organiziranje raznih edukacija za poduzetnike lokalne i migrante, osmišljavanje i provedbu programa obuke i mentorstva.

Ukupna vrijednost projekta:
2.844.854,05 EUR

Vrijednost bespovratnih sredstava:
2.336.087,32 EUR

Razdoblje provedbe projekta:
1. ožujka 2019.-31. kolovoza 2021.

Kontakt osoba za više informacija:
Marin Urlić, voditelj projekta za područje RH – marin.urlic@cedra.hr
Više informacija o EU fondovima:
Europski strukturni i investicijski fondovi:
www.strukturnifondovi.hr  
Interreg Central Europe:
www.esf.hr

Link na stranicu projekta:

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TASKFORCOME.html 
Ayen
Naziv projekta:
Active Youth Entrepreneurship Network (AYEN) Referentni broj: 2017-1-041

Nositelj projekta:
Hellenic Management Association, Greece

Projektni partneri:
Tecnopolis Science and Technology Park, Italy; Regional Agency for Entrepreneurship and Innovation Varna, Bulgaria; Cluster for Eco-Social Innovation and Development CEDRA Split, Croatia; Research and Development, Engineering and Manufacturing for Automation Equipment and Systems, Romania; International Development Norway AS, Norway

Kratki opis projekta:
Cilj projekta „Active Youth Entrepreneurship Network“ je motivirati i pružiti odgovarajući potporu mladim ljudima koji žele postati poduzetnici i/ili razvijati svoju poslovnu ideju, ali nemaju odgovarajuća znanja i sredstva kako bi to ostvarili. Ova inicijativa koristi cijeli niz inovativnih alata te se oslanja na potporu iskusnih poduzetnika i mentora iz različitih europskih zemalja. Uključivanjem u AYEN, mladi ljudi dobivaju pristup novim iskustvima te prikupljaju potrebna znanja i vještine za uspješno uključivanje u poslovni svijet.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Ciljevi AYEN-a su:
- Izgraditi transnacionalnu poduzetničku mrežu koja omogućava mladima iz NEET skupine (nezaposleni koji nisu u sustavu obrazovanja ni osposobljavanja), primarno u dobnoj skupini između 25 i 29 godina, da uoče koje su to potrebe i problemi unutar njihove zajednice koje mogu razviti u nove poduzetničke ideje i poslove.
- Ojačati postojeće poduzetničke zajednice u regiji s ciljem poticanja stvaranja održivih radnih mjesta.
Glavni output projekta bit će ojačane regionalne zajednice institucija za potporu poduzetništvu, s integriranim programima potpore za mlade iz NEET skupine kod kojih postoji poduzetnički potencijal. To će se postići kroz osnaživanje 300 mladih (nekadašnjih NEET-ova) koji će pokrenuti 150 novoosnovanih poduzeća i time generirati 600 novih radnih mjesta diljem pet zemalja u kojima se projekt provodi. Izravne ciljne skupine su poduzetničke potporne institucije i iskusni mentori i investitori, uz krajnje korisnike projekta, a to su mladi iz NEET skupine starosti 25 do 29 godina.

Ukupna vrijednost projekta:
3.139.065,00 EUR

Vrijednost bespovratnih sredstava:
2.668.205,25 EUR

Razdoblje provedbe projekta:
1.6.2018 – 28.5.2021

Kontakt osobe za više informacija:

Marin Udiljak – marin.udiljak@cedra.hr

Projekt “Active Youth Entrepreneurship Network” sufinanciran je sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveškog fonda za zapošljavanje mladih.
Više informacija o fondu:  
www.eeagrants.org  

Link na stranicu projekta:

https://www.ayenproject.eu/ 
Nacionalni park Paklenica
Naziv projekta:
„Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području"

Referentni broj projekta:
KK.06.1.2.01.0013.

Nositelj projekta:
Javna ustanova Nacionalni park Paklenica

Projektni partneri: Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split

Kratki opis projekta:
Projekt je usmjeren k unaprjeđenju zaštite i valorizacije prirodne baštine kroz razvoj oblika turizma posebnih interesa prikladnih za podvelebitsko područje. Ovim projektom izgradit će se atraktivna posjetiteljska i sigurnosna infrastruktura, osnažiti potrebni ljudski resursi i institucionalni kapaciteti JU NPP, djelatnika javnih ustanova s područja Velebita, turističkog, civilnog, javnog i privatnog sektora, te osmisliti i promovirati postojeći i novi turistički proizvodi temeljeni na prirodnoj baštini.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Osnovni cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju i promociji NP Paklenica i šireg velebitskog područja razvojem atraktivne posjetiteljske prezentacijsko-edukacijske infrastrukture te izgradnjom ukupnih kapaciteta dionika za kvalitetnije upravljanje, zaštitu i gospodarsku valorizaciju prirodne baštine u nadležnosti JU NP Paklenica i JU PP Velebit i razvoj kvalitetne ponude proizvoda i usluga održivog i sigurnog cjelogodišnjeg turizma posebnih interesa.

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU (u HRK):
Vrijednost projekta je 33.918.221,30 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 22.905.290,67 kn, od čega dodijeljena bespovratna sredstva EU iznose 19.469.497,06 kn.

Razdoblje provedbe projekta:
1.1.2014. - 31.3.2021. godine.

Kontakt osoba za više informacija:
Natalija Andačić, voditeljica projekta ravnatelj@paklenica.hr
Više informacija o EU fondovima:
Europski strukturni i investicijski fondovi:
www.strukturnifondovi.hr  
Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Link na stranicu projekta:

https://np-paklenica.hr/hr/projekti/podzemni-grad-u-srcu-velebita
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Park prirode Vransko jezero
Naziv projekta: Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd Referentni broj: KK.06.1.2.01.0019
Nositelj projekta: JU PP Vransko jezero
Projektni partneri: Grad Biograd na Moru, Hrvatska gorska služba spašavanja, Cluster za eko - društvene inovacije i razvoj CEDRA Split
Kratak opis projekta: Projekt Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd bavi se problemom zaštite i valorizacije prirodne baštine zaštićenih područja prirode Dalmacije i Like koja su većinom slabije razvijena, ruralna područja ugrožena negativnim društveno-gospodarskim i demografskim trendovima. Ovaj projekt potiče razvoj kvalitetne, raznovrsne, cjelogodišnje ponude uključenjem ciljnih skupina turističkog sektora, djelatnika JU za zaštićena područja prirode, planinarskih, biciklističkih, ekoloških, sportsko-rekreacijskih, kulturno-umjetničkih, obrazovnih, razvojnih, socijalnih i dr. udruga i ustanova, djece i mladih, lokalnih uprava, lokalnog stanovništva, ali i samih posjetitelja u razvoju inovativnog održivog aktivnog turizma i gospodarstva temeljenog na prirodnoj baštini prostora. Ovim projektom se izgrađuje infrastruktura, svijest, znanja i vještine koje ključnim dionicima otvaraju nove perspektive povećanja prihoda od turizma i pratećih gospodarskih djelatnosti kroz cijelu godinu, ali koji doprinose i perspektivi održivijeg življenja, rada i odmora za sve dionike. Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
1. Doprinijeti održivom korištenju odredišta prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini
2. Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode koja se do sada nisu sustavno i učinkovito koristila i valorizirala
3. Doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode
Ukupna vrijednost projekta: 21.787.053,37 kn
Vrijednost bespovratnih sredstava: 12.756.756,96 kn
Razdoblje provedbe projekta: lipanj-2018- veljača-2021
Kontakt osoba za više informacija: Kristian Šarić, koordinator projekta - bios@pp-vransko-jezero.hr; 099 596 8461 Javna ustanova Park prirode Vransko jezero Kralja Petra Svačića 2, 23210 Biograd na Moru, Hrvatska Telefon: +385 (0)23 38 31 81, +385 (0)23 38 64 52 Adresa e-pošte: info@pp-vransko-jezero.hr Internet: 
http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/
Više informacija o EU fondovima:
Europski strukturni i investicijski fondovi:
www.strukturnifondovi.hr  
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr

Link na stranicu projekta:

http://biosfera.futuro.is/ 
MEDCYCLETOUR
Naziv projekta:
MEDiteranean CYCle route for sustainable coastal TOURism

Akronim:
MEDCYCLETOUR

Referentni broj projekta:
629 / 1MED15_3.1_M23_276

Nositelj projekta:
Regional Government of Andalusia (Španjolska)

Projektni partneri:
1. European Cyclist Federation (Belgija)
2. Cyprus Tourism Organisation (Cipar)
3. Conseil départemental des Alpes-Maritimes (Francuska)
4. Autonomous Region Friuli Venezia Giulia (Italija)
5. Regional development centre Koper (Slovenija)
6. Hrvatska turistička zajednica (Hrvatska)
7. Directorate General for Tourism of the Generalitat of Catalonia (Španjolska)
8. Region of Western Greece (Grčka)
9. Cluster for Eco-Social Innovation and Development CEDRA (Hrvatska)
10. Consortium Oltrepo' Mantovano (Italija)

Kratki opis projekta:
Projekt je proizašao iz nastojanja rješavanja ključnog problema što, unatoč iznimnom potencijalu i atraktivnosti Mediterana, njegove duge obale, bogate gastronomije i drevne kulture, u osam zemalja uključenih u ovaj projekt, potencijal cikloturizma i općenito turizma izvan glavne sezone nije odgovarajuće iskorišten. U nastojanju rješavanja tog izazova, osmišljen je projekt koji nastoji doprinijeti razvoju cikloturizma na Sredozemlju kroz uspostavu EuroVelo 8 rute i promoviranje bicikliranja duž rute. EuroVelo 8 ruta nastoji povezati cijelu regiju Mediterana, počevši od Cadiza na zapadu do Cipra na istoku.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Opći cilj projekta jest doprinijeti razvoju održivog i odgovornog obalnog i pomorskog turizma u području Sredozemlja koristeći cikloturizam kao alat budući se radi o jednom od najodrživijih oblika turizma:
• U okolišnom smislu jer primjerice doprinosi smanjenju emisija CO2 za vrijeme putovanja biciklom i manje emisija do destinacije zbog korištenja javnog prijevoza
• U ekonomskom smislu jer većina ekonomskih transfera ostaje lokalnim dionicima i zajednicama, omogućava duži boravak, više potrošnje, više konzumiranja lokalnih proizvoda i usluga, itd.

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU (u HRK):
Vrijednost projekta je 2.578.131,89 EUR, od čega dodijeljena bespovratna sredstva EU iznose 2.191.415,28 EUR.

Razdoblje provedbe projekta:
Ukupna provedba projekta traje od 01.02.2017. do 22.8.2020. godine.

Kontakt osoba za više informacija:
Ranko Milić, voditelj projekta
ranko.milic@cedra.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Interreg Mediterranean programa i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Dokumenti i primjeri dobre prakse iz projekta MedCycleTour:
https://pro.eurovelo.com/resources

Internetska stranica EuroVelo mreže ruta:
https://en.eurovelo.com/

Internetska stranica rute EV8:
https://en.eurovelo.com/ev8

Internetska stranica o hrvatskom dijelu rute EV8: 
https://eurovelo8.hr

Program transnacionalne suradnje INTERREG Mediteran:
https://interreg-med.eu/

Službena web stranica projekta MedCycleTour:
https://medcycletour.interreg-med.eu/

Europska biciklistička federacija (ECF):
https://ecf.com/

Akcijski plan za razvoj rute EV8 u Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2030.

EUROVELO 8 – TRANSNATIONAL ACTION PLAN

BROŠURA - EUROVELO 8 MEDITERANSKA RUTA
OPERA SDŽ
Name of the project:
Islands of student entrepreneurship and eco-social innovation for the sustainable development of the Split-Dalmatia County

Referent number:
OPERA SDŽ 27

Project Beneficiary:
Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split

Project partners:
Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije
Vinco Innovation AS

Short description:
The project deals with the problem of the lack of competence of teachers and OOD for the effective inclusion of student entrepreneurship and active citizenship in the educational programs of primary schools in the Republic of Croatia, especially in the target areas of the three islands of Šolta, Hvar and Vis.

Objectives and expected results of the project:
The goal of the project is the development of skills, programs, content and tools key to the introduction of high-quality and sustainable informal programs of student entrepreneurship and active citizenship in elementary schools in the project implementation area. The target groups of the project are current and future teachers and other educational workers who, through this project, will acquire skills essential for professional, social and economic improvement and influence for themselves, students and their families, the school and the community in which they operate.

Total value of the project:
156.575,45 EUR

Grant value:
156.575,45 EUR

Project implementation period:
01.06.2022. - 31.05.2023.

Contact person for more information:
Veni Marinković, project manager – veni.marinkovic@cedra.hr
Marin Urlić, expert – marin.urlic@cedrasplit.hr

More information about the program:
https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva 
More information about the financial mechanism:
https://eeagrants.hr 

Web page:
https://opera.izvrsna.hr/

Facebook profile „Otoci učeničkog poduzetništva“:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100083066160515 
Naziv projekta:
Otoci učeničkog poduzetništva i eko-društvenih inovacija za održivi razvoj Splitsko-dalmatinske županije

Referentni broj:
OPERA SDŽ 27

Nositelj projekta:
Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split

Projektni partneri:
Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije
Vinco Innovation AS

Kratki opis projekta:
Projekt se bavi problemom manjka kompetencija učitelja i OOD za učinkovito uključivanje učeničkog poduzetništva i aktivnog građanstva u odgojno-obrazovne programe osnovnih škola u RH, a posebice u ciljanim područjima triju otoka Šolte, Hvara i Visa.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Cilj projekta je razvoj vještina, programa, sadržaja i alata ključnih za uvođenje kvalitetnih i održivih neformalnih programa učeničkog poduzetništva i aktivnog građanstva u osnovnim školama područja provedbe projekta. Ciljane skupine projekta su sadašnji i budući učitelji i drugi odgojno-obrazovni djelatnici koji će ovim projektom steći vještine bitne za profesionalni, društveni i ekonomski boljitak i utjecaj za sebe, učenike i njihove obitelji, školu i zajednicu u kojoj djeluju.

Ukupna vrijednost projekta:
156.575,45 EUR

Vrijednost bespovratnih sredstava:
156.575,45 EUR

Razdoblje provedbe projekta:
1. lipnja 2022. do 31. svibnja 2023.

Kontakt osoba za više informacija:
Veni Marinković, voditeljica projekta – veni.marinkovic@cedra.hr
Marin Urlić, stručnjak – marin.urlic@cedrasplit.hr

Više informacija o programu:
https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva 
Više informacija o financijskom mehanizmu:
https://eeagrants.hr 

Link na web stranicu projekta:
https://opera.izvrsna.hr/

Link na Facebook stranicu projekta „Otoci učeničkog poduzetništva“:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100083066160515 
EdUciraj se, upoznaj EU!
Naziv projekta:
EdUciraj se, upoznaj EU!

Referentni broj:
20

Nositelj projekta:
Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split

Projektni partneri:
Erasmus studentska mreža Split (ESN Split)

Kratki opis projekta:
Edukacija o EU namijenjena mladima, s ciljem unaprjeđenja znanja o institucijama, programima i politikama Unija te jačanja vjere u europske vrijednosti i vlastitu ulogu u kreiranju politika na europskoj razini.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Opći cilj projekta je educirati i informirati mlade u dobi od 17 do 29 godina iz Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) o politikama i ciljevima Europske unije, njenim najvažnijim tijelima i institucijama te programima i fondovima financiranja, s posebnim naglaskom na programe za mlade.
Specifični ciljevi projekta su:
- Promocija zajedničkih načela i vrijednosti Europske unije mladima SDŽ-a
- Promoviranje neformalnih oblika stjecanja znanja o EU za mlade SDŽ-a
- Poticanje mladih na uključivanje i preuzimanje uloga aktivnih građana u različitim segmentima društvenog života
- Poticanje mladih na raspravu o prilikama i perspektivama svoje društvene skupine u europskom društvu.
Provedbom projekta povećat će se vidljivost europskih organizacija mladih i europskih programa za mlade (primjerice ERASMUS +) a stečena znanja će sudionicima radionica omogućiti lakši pristup tim organizacijama i programima, što predstavlja i jedan od 11 ciljeva sadržan u Europskoj strategiji za mlade.

Ukupna vrijednost projekta:
47.315,75 kn

Vrijednost bespovratnih sredstava:
40.000,00 kn

Razdoblje provedbe projekta:
1. rujna 2022. do 31. prosinca 2022.

Kontakt osoba za više informacija:
Marin Udiljak, voditelj projekta – marin.udiljak@cedrasplit.hr
Marin Urlić, stručnjak za EU – marin.urlic@cedrasplit.hr
Gabriela Jukić, stručnjakinja za mlade – gabriela.jukic@cedrasplit.hr

Više informacija o programu:
https://mvep.gov.hr/ministarstvo/natjecaji/9625
BioMOZAIK Krš i more
Projekt „Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more“, pod akronimom BioMOZAIK Krš i more, financiran je u sklopu programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EEA) i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021. godine. Projekt obuhvaća osnovnih škola na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije čiji učitelji i učenici pokazuju snažan interes, ali imaju manjak resursa za realizaciju programa u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva u sektoru bioekonomije, biotehnologija, zelene i plave ekonomije/inovacija kao odrednica novih politika EU i RH.

Nositelj projekta je Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, partneri su OŠ Milana Begovića, Vrlika, OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski, OŠ Kamešnica, Otok, OŠ Trilj, OŠ dr. fra Karlo Balić, Šestanovac, OŠ Tin Ujević, Krivodol, OŠ „Josip Vergilij Perić“, Imotski i OŠ Runović, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split te International Development Norway (IDN), Kraljevina Norveška.

Trajanje projekta: 1. rujna 2022. do 31. siječnja 2024.

Vrijednost projekta: 871.375,12 EUR

Svrha projekta: uspostava održivog mikroregionalnog sustava izvrsnosti u sektoru bioekonomije na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj projekta: razvoj izvrsnosti u osnovnoškolskom obrazovanju u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo s naglaskom na područje bioekonomije i biotehnologije.

Aktivnosti:
- razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno‐obrazovnih djelatnika u STEM podučavanju​
stručnog usavršavanja namijenjenih učiteljima i drugim odgojno‐obrazovnim djelatnicima u IKT, poduzetništvu i aktivnom građanstvu
- opremanje i uređenje školskih objekata i vrtova/parkova za provedbu projektnih aktivnosti
- razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno‐obrazovnih aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
- razvoj i jačanje STEM vještina kroz specijalizirane aktivnosti s naglaskom na darovite učenike i one s poteškoćama
- razvoj i provedba obrazovnih programa i izvannastavnih aktivnosti za učenike u području IKT‐a, poduzetništva i aktivnog građanstva posebno za darovite i one s poteškoćama

Više informacija o financijskim mehanizmima i programima:
https://eeagrants.hr/financijski-mehanizmi/o-financijskim-mehanizmima/
https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva/


The project "Bioeconomy, schools and gardens of Wisdom, Sustainability, Knowledge, Action, Innovation and Creation for our karst and sea", under the acronym BioMOZAIK Karst and Sea, was financed as a part of the Local Development and Poverty Reduction Programme supported by the Financial Mechanism of the European Economic Area (EEA) and Norwegian Financial Mechanism. The project encompasses eight primary schools of neighbouring local government units within Split-Dalmatia County, that share similar socio-economic, educational and cultural historical background, and which lack resources that would provide modernization of the school premisses and equipment, and improvement of the primary school education.

Project Promoter is Primary School Ivan Goran Kovačić from Cista Velika, and Project Partners are Primary School Kamešnica from Otok, Primary School Milan Begović from Vrlika, Primary School Trilj, Primary School "Josip Vergilij Perić" from Imotski, Primary School Runović, Primary School dr. fra Karlo Balić from Šestanovac, Primary School Ivan Mažuranić from Obrovac Sinjski, Primary School Tin Ujević from Krivodol, Cluster for Eco-social Innovation and Development CEDRA Split and International Development Norway (IDN), Norway.

Project duration: 17 months (Semptember 1, 2022. till January 31, 2024.)

Project budget: 871.375,12 EUR

The purpose of the project is establishment of a sustainable micro-regional centre of excellence in the bioeconomy sector within neighbouring local government units within Split-Dalmatia County, that share similar socio-economic, educational and cultural historical background.

The main goal of the project is to strenghten the capacity of the primary schools through modernization of the premisses and school equipment, and to achieve the excellence in primary education.

Activities:​
- training of the teaching personnel in the principles of STEM education and teaching
educational workshops for the teaching personel in the area of ICT, entrepreunership and active citizenship.
- modernizing school premises and acquiring equipment for schools and school gardens to enable project implementation
- developing a teaching and practical educational strategy towards acquiring and bettering STEM skills.
- development and strenghtening of the student STEM skills, with particular emphasis of gifted students, as well as those with learning dissabilities.
- development and implementation of STEM, ICT, active citizenship and entrepreneurship related curricular and extracurricular student activities.

More information about financial mechanisms and programs:
https://eeagrants.hr/financijski-mehanizmi/o-financijskim-mehanizmima/
https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva/
BC4ESE
BC4ESE "Building capacities for innovation in the eco-social entrepreneurship education"

Izgradnja kapaciteta za inovacije u obrazovanju za eko-društveno poduzetništvo

Glavni fokus projekta BC4ESE je zadovoljavanje potreba organizacija iz regije zapadnog Balkana koje rade s mladima. Lokalne organizacije trebaju podršku u podizanju svojih kapaciteta kako bi mogle prednjačiti u provedbi novih aktivnosti neformalnog učenja. Poticanjem suradnja između osam partnera Projekt će doprinijeti razvoju prekogranične suradnje i podizanju kapaciteta organizacija kako iz programskih tako i iz partnerskih zemalja.

Kroz projekt BC4ESE nastojimo izgraditi kapacitete za promicanje eko-društvenog poduzetništva (EDP) i razvoj alata i metodologija neformalnog obrazovanja. To će potaknuti mlade ljude da se uključe u EDP kroz razvoj svojih mekih, poduzetničkih i digitalnih vještina, čime će se omogućiti promjene u ponašanju za individualne preferencije, kulturne vrijednosti i svijest o održivom razvoju i stilovima života.

Kroz provedbu aktivnosti i izradu četiri rezultata planirano je uključiti 600 pojedinaca (iz javnog, privatnog i civilnog sektora), 250 osoba koje rade s mladima i na kraju 60 mladih za pilot testiranje.

Partneri na ovom projektu imaju za cilj uspostaviti inovativan okvir u području digitalnog obrazovanja mladih, temeljen na načelima neformalnog obrazovanja, kao što su učenje temeljeno na igri i obrazovanje po uzoru. Ovaj međusektorski eko-društveni razvoj omogućit će lokalnim organizacijama, osobama koje rade s mladima i mladim ljudima da aktivno doprinesu pametnom, održivom i uključivom razvoju ciljanih područja u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji, Crnoj Gori, Belgiji i Cipru.

Ovo će poboljšati kapacitete partnera za razvoj i provedbu visokokvalitetnog digitalnog rada s mladima koji podučava i promiče EDP u zemljama partnera.

Projekt BC4ESE je sufinanciran kroz ERASMUS+ program Europske unije i provodit će se od siječnja 2022. do siječnja 2025. Ova web stranica odražava stavove autora i Europska komisija ne može se smatrati odgovornom za bilo kakvu upotrebu informacije sadržane u njemu (Poziv za projekt: ERASMUS-YOUTH-2021-CB, br. projekta: 10105201)

Web: https://ecosocent.eu/ 

Projekti u brojkama

250+
milijuna kuna vrijednosti realiziranih projekata
80+
projekata realiziranih od naših stručnjaka
60+
klijenata privatnog, javnog i civilnog sektora

Projekti u slikama

Najčešća pitanja i odgovori

Koliko koštaju Vaše usluge?
Cijena usluga je ovisna o složenosti projekta i usluge koja se pruža. Najjednostavnije usluge podrške mogu koštati par tisuća, a najsloženije i par stotina tisuća kuna. U svakom slučaju, usluge podrške oblikuju se prema Vašim potrebama, interesima i mogućnostima. Najčešće, optimalan model podrške oblikuje se nakon nekoliko razgovora i razrada nekoliko opcija suradnje. Nakon što se razmotre sve raspoložive opcije, odabire se model koji je najpoticajniji za sve uključene. Uvodno savjetovanje i analiza mogućnosti je besplatna pa ako imate bilo kakve nedoumice, obratite nam se bez ustručavanja i naš tim će Vam rado ponuditi više opcija u uskoj komunikaciji i dogovoru s Vama.
Može li se koristiti više usluga istodobno?
Obično je to i slučaj. Nakon napravljene analize, te razrade prijedloga suradnje, često se dogovara model koji uključuje više različitih usluga u jednom paketu. One se mogu realizirati kroz jedan ili više ugovora, a osnovna ideja jest da se, temeljem Vaših specifičnih potreba i mogućnosti, oblikuje optimalan model suradnje koji uključuje odabrani skup usluga koje su najbolji odgovor na Vaše potrebe i mogućnosti.
Može li se dio ili cijeli iznos usluga naplatiti naknadno, iz sredstava dobivenih vanjskim financiranjem?
Najčešće ne, iako postoje izuzeci. Ako se radi o tematici ili projektu u kojem možemo sudjelovati kao partneri i koji je u potpunosti usuglašen s našom razvojnom misijom i vizijom, te omogućava zadovoljavanje naših strateških razvojnih interesa i potreba, onda je ova mogućnost izgledna. Ipak, u većini slučajeva, moguće je troškove usluge podijeliti na dio koji se plaća unaprijed, a dio koji se plaća iz ostvarenog učinka. Raspodjela plaćanja ovisi o složenosti projekta, razini pripremljenosti projekta od strane klijenta, kao i o samoj kvaliteti projektne ideje i kapacitetima prijavitelja. Stoga, svaka usluga se najčešće oblikuje temeljem inicijalne analize, temeljem koje se određuje i optimalni model naplate.

Akademija

Zato što možete više.

Klaster

Zato jer ste mudri.